Jak vlašské oříšky upravovat v kuchyni ?

Vlašské ořechy se používají při pečení nákypů a koláčů na vysypání formy, do koláčů jako náplň nebo součást těsta. Chuťově výborně doplňují slané pomazánky.

Ořechy bychom měli konzumovat pravidelně a v menším množství a dobře je rozkousat.

Rozemleté vlašské ořechy smíchané s medem (1:1) jsou výborným dopingem pro ?pocuchané nervy?.

Likér z vlašských ořechů

Zelené nezralé ořechy jsou bohaté na vitamín C a obvykle se nekrájené na kousky (1/2 kg na 1 litr) nakládají na tři týdny do kvalitního destilátu. Po scezení se macerát osladí medem a užívá se malá sklenka před jídlem. Tento likér povzbuzuje trávení zejména u starších lidí.

Ořechové máslo

Kvalitní máslo ? nejlépe Jihočeské necháme chvíli povolit v pokojové teplotě, přidáme med, namleté či nasekané kousky ořechů a důkladně promícháme. Používáme jako chutnou pomazánku na pečivo.

Tinktura z pupenů ořešáku

Z pupenů ořechů se dá koupit také tinktura, která je vhodná jako prostředek pro zvýšení imunity, na revmatické potíže a žilní záněty, zlepšuje činnost slinivky, je vhodná při nejrůznějších kožních probl.

OLEJ Z PLODŮ OŘEŠÁKU KRÁLOVSKÉHO

Olej je vyroben metodou lisování za studena. Odlišuje se od všech jiných ořechových olejů: zvýšeným obsahem bílkovin, sacharidů, vitamínů skupiny B, E, cholinu, D, K, C, minerálních látek (draslík, kobalt, měď, nikl, železo, hořčík, fluor, jód, selen aj.) a také triglyceridů nenasycených mastných kyselin (90%) zvláště kyseliny linolové (60%). Při obsahu tokoferolů 40% je olej vzácnost jako zdroj železa a manganu, které hrají důležitou roli v organizmu jako stimulátory krvetvorby.

Použití:

- skvělý výživný produkt v období rekonvalescence po nemocech a operacích;

- je potřebný pro lidi v pokročilém věku, kteří trpí hypertenzí, arteriosklerózou, ischemickým onemocněním srdce, cukrovkou (protože obsahuje mangan a zinek, které snižují hladinu cukru);

- úspěšně se používá při chronické hepatitidě, zvýšené kyselosti žaludečních šťáv, jako projímadlo, proti roupům, při hyperfunkci štítné žlázy;

- látky obsažené v oleji snižují hladinu cholesterolu v krvi, a napomáhají hubnutí;

- zpomaluje proces stárnutí v organizmu, obnovuje imunitu;

- od dávných časů se používá při léčení tuberkulózy;

- chrání organizmus před tvorbou karcinogenních látek;

- má protizánětlivé účinky a s úspěchem se používá při zánětech kůže a sliznic, napomáhá hojení ran, trhlin a špatně se hojících vředů;

- snižuje bolest ve svalech a kloubech při vtírání oleje do kloubů před spaním;

- je efektivní při psoriáze, ekzémech, křečových žilách;

- olej by neměl chybět v jídelníčku matek, lidí v pokročilém věku, sportovců a turistů;

- mužům se doporučuje užívat  prostředek denně pro zlepšení a obnovení potence,

- v kosmetice pro změkčení suché kůže, navečer místo krému a také jako prostředek zlepšující opálení;

- v kosmetice pro masáž obličeje, péče o víčka, prevence vrásek.

Užívání: Dospělí 1 čajová lžička 2-3x denně 30 minut před jídlem, nezapíjet, v průběhu 2-3 měsíců. Po přestávce 1-2 měsíce zopakovat kúru.

Při zánětu středního ucha a dutin 1-2 kapky teplého oleje do postižené oblasti.

Olej je možné přidávat do jakéhokoliv pokrmu po uvaření, neměl by se tepelně upravovat. Má výbornou chuť.

Upozornění: Neužívat při akutním vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku, erozivní gastritidě.

Leave a Reply