ČOČKA

Základní příprava:

Červenou čočku propláchněte, vložte do vody, přiveďte k varu, vařte 10 ? 15 minut do měkka. Před dovařením přidejte sůl nebo umeocet.

RYCHLÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S UZENÝM TOFU (3 porce)

Polévka je zahuštěná rozvařenou čočkou, je sytá a její předností je zejména rychlá příprava díky zpracovatelským vlastnostem červené čočky.

1 pol.lž oleje, 1 cibule, 1/2 čaj. lž mleté papriky, 7 šálků vody (1š = 1,4 dl), 1,5 šálků červené čočky, 1 čl wurzlu (bio koření), 4 stroužky utřeného česneku, 1 pl miso pasty rýžové nebo sojovou omáčku Shoyu, 3/4 čl majoránky, 1/2 kostky uzeného tofu.

Na oleji podusíme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou a ihned zalijeme vodou.

Přidáme červenou čočku a vaříme téměř do rozvaření asi 12-15 minut.

Ochutíme kořením, přidáme česnek a nastrouhané uzené tofu, necháme projít varem a odstavíme.

Při podávání ozdobíme nasekanou petrželovou natí a přelijeme olejem.

Červená čočka jako příloha (3 porce)

200 g červené čočky, 400 ml vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1/2 čajové lžičky majoránky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, černý pepř, čerstvě pomletý.

Červenou čočku přiveďte k varu, přidejte bobkový list, hřebíček, majoránku, šalotku a stroužky česneku a vařte do měkka při mírné teplotě bez zakrytí 10 ? 15 minut. Vmíchejte mořskou sůl, sójovou omáčku a čerstvě namletý pepř a nechejte ještě chvíli vařit.

Červená čočka s česnekem a jarní cibulkou (4 porce)

500 g červené čočky, 1 čajová lžička kurkumy, 1/2 čajové lžičky kmínu, 6 ? 7 česnekových stroužků, 50 g másla nebo rostlinného oleje, 4 ? 5 jarních cibulek

Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem do měkka ve slané vodě asi 10-15 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle nebo rostlinném oleji, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k pečenému masu.

Rýže NATURAL s červenou čočkou a jarní cibulkou (2 porce)

180 g NATURAL rýže, 1 čajová lžička soli, 70 g červené čočky, 2 jarní cibulky, 40 g másla nebo rostlinného oleje

Rýži se solí vložte do studené vody, vařte pod pokličkou a 10 minut před koncem varu přimíchejte červenou čočku. Mezitím jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a poduste na másle asi 1 minutu, ochuťte solí. Vmíchejte rýži a čočku.

Rýžovo ? čočkový salát se sýrem tofu (10 porcí)

375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g uzeného tofu, 2 ks tofunézy nebo sojanézy, 45 g hořčice, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě

Rýži dejte do vařící slané vody ( 1 část rýže na 2 části vody ) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 ? 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 ? 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout.

Pórek a tofu nakrájejte najemno. Přimíchejte tofunézu, hořčici, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu citrónové šťávy. Rýži, čočku, brokolici, tofu a pórek smíchejte s omáčkou.

Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem.

Červená čočka ? Masoor Dhal (5 porcí)

200 g omyté červené čočky, 2 ? 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 ? 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl

Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.

Indická čočková polévka (10 porcí)

10 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce curry prášku, 5 střední mrkve na jemno nakrájené, 5 cibulek na jemno nakrájených, celer na jemno nakrájený, 500 g červené čočky, 5 rajčat, 125 g rajčatového protlaku, 1 1/2 čajové lžičky soli, čerstvě namletý černý pepř, ? l sladké smetany, petrželka

Na rozehřátém tuku orestujte curry prášek a zeleninu. Vmíchejte vodu, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přikryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Čočku uvařte ve slané vodě a přidejte do polévky. Před servírováním přidejte smetanu a posypte koriandrem nebo petrželkou.

Leave a Reply